April 15, 2023
Design 101

Micro-animaties: klein in formaat, groot in impact

Verbeterde gebruikerservaring

In design draait alles om het creëren van een goede gebruikerservaring. Een manier om dit te bereiken is door micro-animaties toe te voegen aan het ontwerp. Maar wat zijn micro-animaties en hoe gebruik je ze op de juiste manier?

Micro-animaties zijn kleine, subtiele bewegingen die worden gebruikt om interacties te verduidelijken, aandacht te trekken en zo de gebruikerservaring te verbeteren.

De kracht van weinig

Waarom zijn micro-animaties zo krachtig? Ze voegen niet alleen visuele aantrekkingskracht toe aan je ontwerp, maar verbeteren ook de functionaliteit. Ze laten bijvoorbeeld de gebruiker zien wat er gebeurt wanneer hij of zij een bepaalde actie onderneemt. Dit maakt interacties duidelijker en voorspelbaarder, wat kan leiden tot minder fouten en een naadlozere gebruikerservaring.

"Door de gebruiker te laten zien wat er gebeurt wanneer hij of zij een bepaalde actie onderneemt, worden interacties duidelijker en voorspelbaarder."

Less is more

Let op: niet alle animaties zijn hetzelfde. Het is belangrijk om te onthouden dat micro-animaties subtiel moeten zijn en de aandacht niet moeten afleiden van het doel van je ontwerp. Te veel of te opvallende animaties kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben en de gebruikerservaring verstoren.

Op mijn portfolio site gebruik ik ook micro-animaties, bijvoorbeeld wanneer je met de muis over de knop "Werkervaring bekijken?" gaat, verschijnt er een korte toelichting die laat zien wat er gebeurt als je erop klikt. Hiermee hoop ik de juiste verwachting te creëren en bij te dragen aan een naadloze gebruikerservaring.

Animeren = presteren!

Kortom, micro-animaties zijn een krachtig middel in design. Door subtiele bewegingen toe te voegen aan je ontwerp verbeter je niet alleen de visuele aantrekkingskracht, maar ook de functionaliteit en gebruikerservaring. Zorg er wel voor dat je de animaties subtiel houdt en niet te veel of te opvallende animaties gebruikt.